nederigheid

Lesje nederigheid… hierom moet je jezelf niet zo belangrijk vinden

Jezelf een beetje minder belangrijk vinden, is een onderschat medicijn. Benedictus maakt niet voor niets van de nederigheid een van de belangrijkste pijlers van het monastieke leven. Maar gaat hij hier niet een beetje te ver? ‘… jezelf betitelen als slechter en waardelozer dan alle anderen en dat diep vanbinnen ook echt zo te voelen.’ Een lesje menselijkheid van de monnikenvader. […]

Misschien trek je bij het woord nederigheid sowieso al een vies gezicht. Associeer je het met jezelf minderwaardig voelen. Is niet de grote winst van de moderne tijd dat je alle mogelijkheden hebt om jouw talenten te laten schitteren? Zeker. Dat bedoelt Benedictus ook niet.

Kijk maar even naar het Engelse woord voor nederigheid: humility. Daar zit iets in van het woord humus, aarde. In de nederigheid gaat het erom geaard te leven. Om te aarden in jezelf. Om met andere woorden te zijn wie je bent. Met je goede en je mindere kanten.

Maar toch, jezelf betitelen als slechter en waardelozer dan alle anderen en dat diep vanbinnen ook echt zo voelen, dan slik je toch even. Wat kan daar goed aan zijn?

Jouw persoontje even aan de kant

We zijn niet alleen hier, en dat is maar goed ook. Toch voelt het vaak alsof het leven vooral draait om ons persoontje. Logisch, je brengt nu eenmaal de meeste tijd door met jezelf – in je dromen en in de realiteit. Maar de schoonheid van het leven en de diepte ervan, leren we pas kennen als we onszelf werkelijk kunnen openen voor de ander.

Daar gaat het om. Jezelf open te stellen. Jezus zegt niet voor niets: ‘maak je over jezelf geen zorgen’. Daar lijkt Benedictus bij aan te sluiten. Wie meer met de ander bezig wil zijn dan met zichzelf, moet streng zijn. Omdat zorgen over ons eigen leven makkelijk de kop opsteken, moeten wij onszelf soms toespreken – en onszelf dwingen de ander belangrijker te vinden.

Als je jezelf onder de ander plaatst, helpt dat de liefde voor de ander in jou te ontwikkelen. Niet om jezelf te kleineren, maar om de ander ruimte te geven zich aan jou te laten zien. Jouw ego staat er dan niet meer tussen.

Dat is een krachtig medicijn. Ga maar na. Als iedereen zo in het leven kon staan, zou het koninkrijk van de liefde werkelijk aanbreken.

Geef een reactie