good-vibe

Zo vind ook jij the good vibe

The good vibe, dat zijn de momenten waarop je één bent met jezelf. Je ervaart rust, vreugde en liefde. Bankier Eric Holterhues zoekt er elke dag naar. De spiritualiteit van Ignatius van Loyola helpt hem daarbij. En die kan ook jou helpen die good vibe op het spoor te komen…

Holterhues is zo’n bankier die zichzelf regelmatig even de vraag stelt: waartoe ben ik op aarde? Afgelopen zomer volgde hij daarom een dertigdaagse stilteretraite van de jezuïeten in Denver. Dertig dagen bidden met het evangelie volgens Johannes. ‘Ik was op de helft van mijn leven en de helft van mijn carrière. Ik wilde er een periode tussenuit om terug te blikken en om vooruit te kijken.’

Holterhues is katholiek. Hij wilde als twintiger zelfs priester worden. Daar zag hij vanaf omdat hij de spanning van het bedrijfsleven niet wilde missen. Niettemin bezoekt hij dagelijks een eucharistieviering. Maar over zijn geloof spreekt hij niet met vrome praatjes. Bidden helpt hem the good vibe op het spoor te komen.

Blik terug op je dag

Dat doet hij door aan het einde van elke dag even terug te blikken. Waar werd ik verrast? Waar vond ik vreugde? Het zit vaak in de kleine gebeurtenissen van de dag. Hij stelt zich ook de vraag: waar was ik vandaag in verwarring? Waar was ik niet mezelf? ‘Dat heb ik geleerd van de dertigdaagse retraite. Waar was ik mezelf? met andere woorden: waar was ik in the good vibe? Maar ook: waar was ik op een spoor dat doodloopt?’

ofr-e_holterhues-2Het helpt de goede dingen te zoeken. The good vibe, Holterhues stelt er nog een vraag bij. ‘Waar ik één was met mezelf, waar ik vandaag rust ervoer, was God daar misschien? Dat is het mooie aan de ignatiaanse spiritualiteit. Je kunt God vinden in alle dingen.’ En juist daarom koppelt hij een vervolgstap aan het opsporen van the good vibe. ‘Je kunt zeggen: ik ben nu heerlijk één met mezelf. Mij gaat het ook om de vraag: wat ga ik daarmee doen voor anderen?’

Hier vind je een handig hulpmiddel om net als Holterhues terug te blikken op je dag.

Geef een reactie